Skip to main content

Den danske vinter står for døren, og derfor er det værd at overveje, om din bil er klar til de udfordringer, vinteren bringer med sig. I Danmark er det ikke et lovkrav at skifte til vinterdæk, men det er stadig en meget god idé at gøre det, men ved du hvorfor? Læs mere herunder.

Hvorfor skifte til vinterdæk?

Dækkene på vinterhjul er skabt i blødt gummi med mange lameller. Du er derfor sikret…

  • …et bedre vejgreb i vinterføret og på kolde, fugtige veje generelt
  • …en væsentlig kortere bremselængde, end hvis du kørte på sommerhjul
  • …at risikoen for aquaplaning minimeres

OBS: I flere lande er det lovpligtigt, at køre med vinterhjul, når føret kræver det.
(Kilde: Rådet for større dæksikkerhed)

Vidste du at…

  • Dæk defineres som nedslidte, og derfor ulovlige, når der er mindre end 1,6 mm mønster tilbage – af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det dog at skifte dæk, når mønstret er 3 mm.
  • For at passe bedst muligt på dækkene, er det vigtigt, at køre med det korrekte dæktryk. Luften i dækket kan ændre sig hurtigt, så sørg for at kontrollere trykket, men også sporing og afbalancering jævnligt.
  • At slitage afhænger af hhv. dækvalg, kørselsmønster og bilmodel. Som hovedregel kan man dog antage at kunne køre mellem 25.000 og 35.000 km på et sæt helt nye dæk.

Vi anbefaler, at du allerede nu
booker tid til hjulskifte

Beskyt din bil med PAVA

Undrer du dig over, hvorfor en undervognsbehandling er godt for din bil? Biler ruster – især i Danmark. Det skyldes, at vi i Danmark har en høj luftfugtighed og skiftende temperaturer, der tilsammen fremmer dannelsen af rust. Specielt i vinterhalvåret ruster din bil, når vejene saltes.

Har du lige købt en ny bil, og undrer du dig over, om den også vil have godt af en undervognsbehandling? De fleste nye biler har fået en undervognsbehandling med rustbeskyttelse, når de kommer fra fabrikken. Men den rustbeskyttelse er ikke lavet til det danske klima. Derfor bør du undervognsbehandle din bil, selvom den er ny. Vi anbefaler, at du får din bil undervognsbehandlet senest 48 måneder efter 1. registreringsdato. Jo før jo bedre. Der er nemlig flere fordele ved at få bilen undervognsbehandlet så tidligt som muligt. Jo tidligere din bil har fået rustbeskyttelse, jo længere tid har du gavn af den. Vi plejer at sige, at en undervognsbehandling er en investering i din bil, da den er med til at forlænge bilens levetid og dermed giver den en højere gensalgsværdi.

Hvis du har købt en brugt bil, anbefaler vi også, at du får den undervognsbehandlet og rustbeskyttet. Ved at få din brugte bil rustbehandlet mindsker du udgifterne til rustrelaterede skader og forlænger bilens levetid.